geo_m.sadovo@abv.bg 0879 888 087

Добре дошли на официалната интернет-страница на Основно училище "Гео Милев", гр. Садово.

Тук ще откриете полезна информация за обучението в нашето училище, неговата история, учители, какви учебни предмети ще изучавате.

sd sd

 Schuljahr 19 20 Vakancia

 

 

1 юни - Ден на детето

Весел празник ще подари Община Русе на децата за 1 юни - България - dnews.bg

 

 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ, 

Уведомяваме ви, че от 31.05.2021 г. учениците от V клас

възобновяват учебният процес в присъствена форма на обучение. 

Учениците от I - IV клас и VI - VII клас остават в присъствена форма на обучение. 

 

24 май - Ден на българската просвета и култура       

      Двадесет и четвърти  май. Скъп ден! Земен като живота ни, древен като мисълта ни, топъл като дирята на дъха ни. Ние сме упоени от нравственото прозрение на този празник всякога и завинаги. В историческата съдба на българите този чародеен ден няма равен на себе си.
      Някой го нарече най-българският празник. И беше прав. Защото векове са минали, откакто образите на двамата братя св. св. Кирил и Методий осветяват не само икони и храмове, осветяват и българската душа чрез буквите и словото си. Народът тачи делото им, почита паметта им, слави имената им, обкичва ликовете им със свежи цветя. Тъй е било и ще бъде!
       Защото същността на направеното от тях е било утвърждаване на българския дух върху духовната и политическа карта на Стария континент. Което, макар и с огромни трудности и жертви, е станало. Ето защо днес смело можем да кажем, че българският народ в периода на демокрация и промяна не се стреми да влезе в Европа, а да се върне там. Там, където преди много години е влязъл вече веднъж чрез делото на Кирил и Методий и техните последователи - старобългарските писатели Климент Охридски, Константин Преславски, Черноризец Храбър, патриарх Евтимий Търновски и други.
       Някои наричат българското слово  „държава на духа“. И те са прави. Защото именно чрез писменото Аз, Буки, Веди  България успя да се съхрани като народност, като държава. Дългите векове робство не съкрушиха духа на българина и обстоятелството, което го съхрани като самосъзнание беше тъкмо делото на светите братя Кирил и Методий.
       Те запалиха искрата. Най-светлите личности на нацията издигнаха факела на знанието високо и далече и преминавайки през училището, го понесоха през възходящата спирала на прогреса.
       Българското училище! То е заветен храм на буквите и българската съвест. Няма човешка пътека, която да не преминава през училището. За някои тя е кратка, за други достатъчна, а за много краят ѝ съвпада с края на житейския път. А народната мъдрост го е съхранила най-добре в пословицата „Човек се учи, докато е жив“.
      И днес, прославяйки делото на първоучителите на българския народ Кирил и Методий, не може да не отдадем заслуженото и на обикновения учител. Оня учител, който за първи път ни е помогнал да напишем първата буква, или оня учител, чийто светъл лъч прониква в потайните фибри на оформящия се детски характер, облагородява неспокойните сърца, осветява бъдещия житейски път.
    На учителите е поверено настоящето и  бъдещето на България. Те приемат доверието с отговорност, постоянство и всеотдайност в работата си, която изисква не само даване на необходимите знания, отговарящи на съвременните потребности на обществото, но и формиране на характери, изграждане на личности.

    Тази година учениците от V б и VII клас отбелязаха празника като създадоха постери, свързани с химна на българската просвета чрез състезателна игра с препятствия.


         Честит празник, скъпи учители и ученици!

DSC00794 min   DSC00795 min   DSC00802 min

   DSC00804 min   DSC00807 min   DSC00808 min   

  
   

 20 май - Спортен празник

viber изображение 2021 05 11 14 46 00   viber изображение 2021 05 11 14 46 11   viber изображение 2021 05 20 11 18 3   viber изображение 2021 05 20 11 18 17

   viber изображение 2021 05 20 11 18 30   viber изображение 2021 05 20 11 18 31   viber изображение 2021 05 20 11 18 32   viber изображение 2021 05 20 11 26 04

 

 

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ И ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ

Всяка година на 8 май милиони хора честват своя празник – Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. На този ден преди 192 години е роден големият човеколюбец Анри Дюнан - идеологът и създателят на международното червенокръстко движение. Днес 192 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец изповядват неговите идеи за хуманност, солидарност, взаимопомощ на фона на новите критични предизвикателства на динамично променящия се свят.

Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, основано преди повече от 150 години, има над 14 милиона доброволци, които и днес, в борбата с разпространението на пандемията COVID_19,  са на предната линия на хуманитарната дейност: предоставят медицинска помощ, психосоциална подкрепа, работят в извънредни ситуации, помагат на най-уязвимите групи на обществото. Те са мерило за най-висока нравственост и отговорност, илюстрация на основополагащия принцип на нашето движение – доброволността.

viber 2021 05 13 09 04 572  DSC00752  DSC00753  DSC00758

  DSC00763   DSC00766   DSC00771   DSC00776  

DSC00779   DSC00782

 

 

Сертификат за активно участие по време на Ден без асансьори 2021

43 1

 

10 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН, ПОСВЕТЕН НА ДВИЖЕНИЕТО

     Движението е полезно и необходимо. Анатомията и физиологията на човека предполагат и изискват движение под различна форма и интензивност. Много от болестите на цивилизацията са резултат от обездвижването независимо от възрастта и пола. Изработването и спазването на правилен и редовен двигателен режим трябва да бъде част от ценностната система на човека от най-ранна детска до напреднала възраст.

     Физическата активност може да бъде лека – с продължителност под един час. Това е ежедневното пазаруване, леката домакинска работа, разходката в парка.

     Умерената физическа активност – с продължителност един час, може да бъде почистването на къщата, леката градинска работа, карането на велосипед или ски.

     Интензивната физическа активност предполага занимания по футбол, баскетбол, бягане, спортни танци, аеробика, плуване, екскурзии в планината, ски, тенис, интензивна работа в градината.

     Отбелязването на световния ден за движение за здраве ни кара да се замислим и променим ежедневието си. За да бъде по-добро качеството ни на живот, както по отношение на физическото, така и на психическото здраве трябва да се движим!

     Здравословното хранене, умерената физическа активност с продължителност поне 30 минути през повечето дни от седмицата (бързо ходене, плуване, каране на колело, танци) и редовното ежедневно ходене (най-малко 30 минути), както и поддържането на нормално телесно тегло са основните елементи на здравословния начин на живот, които намаляват риска от хронични незаразни болести.

     Учениците от ОУ "Гео Милев" отбелязаха деня посветен на движението като изпънялниха различни видове физически активностти.

viber изображение 2021 05 10 11 34 40   viber изображение 2021 05 10 11 34 41   viber изображение 2021 05 10 11 34 401   viber изображение 2021 05 11 09 59 47 

 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ, 

ОУ "Гео Милев" започва инициатива за разкриване на музей на местните традиции

и виртуален училищен музей.

Молим всички, които имат желание и възможност да съдействат

с идеи и/или предмети /включително снимки, свързани с училищния живот/ за сбирката. 

 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ, 

Уведомяваме ви, че във връзка със Заповед РД-09-1028 / 29.04.2021 г. на

Министъра на образованието и науката,

от 05.05.2021 г. до 14.05.2021 г. учениците от I до VII клас

възобновяват учебният процес в присъствена форма на обучение. 

от 17.05.2021 г. до 28.05.2021 г. само учениците от V клас преминават

 в обучение от разстояние в електронна среда. 

 

 

28d9d528ae498a78a2bcde2bbcaf295e

 

   Възкресение Христово /Великден/

  Великден, смятан за най-големия християнски празник, всяка година озарявa дома на християнското семейство. Възкресение Христово отразява в най-пълен вид християнската догма, а именно – вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят. На този празник християнската религия чества връщането на Исус Христос към живота на третия ден, след като е разпънат на кръста и погребан. 

    Интересното е, че събитията на Великден се случват около еврейския празник Пасха. Пасхата също е свързана с лунния календар и подобно на Великден всяка година променя датата си, но има правило, според което той не може да се празнува заедно с еврейския празник, а в неделните дни около него. Принципът на определяне води началото си от Първия вселенски събор през 325 година и се приема, че се празнува от всички християни неделята след първото пълнолуние на пролетното равноденствие. Разминаването в датите, на които католици и православни честват празника пък идва от това, че първите следват Григорианския календар, а вторите – Юлианския.

    Празнуването на Великденските празници по света има различни обичаи според народните вярвания и предания. Яйцата, козунака и агнето са три от основните елементи на великденската празнична трапеза. Всяка година традицията повелява яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или на Велика събота. 

    Традиционно на Велики четвъртък учениците от ОУ "Гео Милев", боядисваха и декорираха яйца използвайки различни методи и техники. Учениците от II клас със съдействието на класния си ръководител заснеха видео по време на изпълнението на великденски песни и декорирането на яйца. 

 1 1   1 2   5   5 1   5 2 

2   2 3

 

28 април - "Ден без асансьори"

     Във времена, когато много хора прекарват огромна част от времето си у дома поради пандемията, Световната здравна организация представи новите насоки за физическа активност, които подчертават, че всеки, независимо в коя възрастова група спада трябва да бъде физически активен и че всеки вид движение е от значение.

   Инициативата „Ден без асансьори” се провежда за седма поредна година на 28-ти април.  Главната цел е да се съсредоточи внимание на обществото върху значението на физическата активност и да се демонстрира колко лесно е да бъдем активни.

     Всяка година сдружение BG be active разпространява посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно, въпреки наложените ограничения.

   Тази година учениците от V б клас поеха инициативата да следят учениците за използването на училищният асансьор и ги съветваха да използват стълбите.

   По време на часовете по физическо възпитание и спорт проведоха кратки беседи за това колко е важно всеки човек да бъде физически активен и че всеки вид движение е от значение.

 Заснемане   Заснемане1    IMG 20210427 121433700 BURST000 COVER TOP 

 IMG 20210427 121523858   IMG 20210427 121534695 BURST000 COVER TOP

 

 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ, 

Уведомяваме ви, че от 26.04.2021 до 29.04.2021 г. учениците от V клас

възобновяват учебният процес в присъствена форма на обучение. 

Учениците от I - IV клас и VI - VII клас остават в присъствена форма на обучение. 

 

 

22 април - Международен ден на Земята


    Днес, 22 април, отбелязваме Международния ден на Земята. Идеята се ражда през 1970 г. в САЩ. Организатор е сенаторът Гейлърд Нелсън. По – късно е създадена и Международната мрежа за Деня на Земята, която днес работи координирано със 193 държави по различни проекти за опазване на климата и околната среда.

   Денят на Земята отново иска да ни мотивира да предприемем смислени действия, да мобилизираме света и да предизвикаме промяна. Защото тя зависи от всеки от нас и от малките и ежедневни стъпки, които правим – като използваме зелена енергия, като събираме отпадъците си отделно.

    За поредна година ще бъде различен от всички останали, защото се случва във време на пандемия. Заради нея част от предвидени събития в нашето училище с участието на ученици са променени. Отбелязахме деня на Земята с презентация, изготвена от ученици в ОРЕС, а с ученици от 6 и 7 клас беше проведена дискусия след представяне й.
Учениците от 1 до 4 клас отбелязаха инициативата по класове, като изработиха тематични табла, макети, рисунки и решаваха образователни задачи свързани с темата. Втори клас заснеха и клип.

    И призиви към всички хора: Да опазваме климата и околната среда. Да спазваме дистанция помежду си, но не и да се лишаваме от правото на глас. Защото може физически да сме разделени, но благодарение на интернет сме по – свързани от всякога.

viber изображение 2021 04 22 12 22 56  viber изображение 2021 04 22 12 22 571  viber изображение 2021 04 22 13 15 50  viber изображение 2021 04 22 13 16 151 

 viber изображение 2021 04 22 13 47 33  viber изображение 2021 04 22 13 48 47  viber изображение 2021 04 22 14 10 31  viber изображение 2021 04 22 14 10 311 

 viber изображение 2021 04 22 14 33 34  viber изображение 2021 04 22 14 34 07

Заснемане  Заснемане1

 

 

 

 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ, 

Уведомяваме ви, че във връзка със Заповед РД- 01-220 / 08.04.2021 г. на Министъра на здравеопазването,

от 12.04.2021 г. учениците от I до IV клас и  учениците от VI  и VII клас

възобновяват учебният процес в присъствена форма на обучение. 

Учениците от V клас остават в обучение от разстояние в електронна среда. 

 

 

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ,

със заповед на Министъра на образованието и науката

всички ученици от I до XII клас на територията на цялата страна,

продължават да се обучават от разстояние в електронна среда до 02.04.2021 г.,

периода от 03.04.2021 г. до 11.04.2021 г. 

e обявен за пролетна ваканция за всички ученици от I до XI клас,

Допълнителна информация ще получите от класните ви ръководители.

 

 

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ,

със заповед на Министъра на образованието и науката

всички ученици от I до XII клас на територията на цялата страна,

преминават в обучение от разстояние в електронна среда

за периода от 22.03.2021 г.  до 31.03.2021 г.

Допълнителна информация ще получите от класните ви ръководители.

 

 

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ,

със заповед на Министъра на образованието и науката

всички ученици от V до XII клас на територията на област Пловдив,

преминават в обучение от разстояние в електронна среда

за периода от 15.03.2021 г.  до 26.03.2021 г.

Допълнителна информация ще получите от класните ви ръководители.

 

 

Уважаеми родители и ученици, 

съобщаваме ви, че можете да ни последвате в You tube, Facebook и Tik Tok,

където публикуваме актуална информация от училищният живот.

 

 

 

3 март - Освобождението на България

  Трети март – датата на дълго мечтаната свобода на България, се е превърнала в ден, на който си припомняме дългия път, изминат от нашите предци, за да извоюват най – святото за един народ – свободата. Българската история и литература запазват и разказват за човешки съдби, за дълга и упорита борба за освобождение. Те разказват история на хора и личности придобили силата да променят съдбата на цяла нация, да прекрояват картите на мощни империи.

     Трети март е дата, която се вписва с други велики дати завинаги в летописната книга на нашия народ. Те оставят своите следи в националната памет и гордост, разкъсват времето на епохи, извисяват се и проблясват с пламъка на мълнии в тъмнината на миналото.

Поклон пред делото, подвига и примера на героите на Освобождението на България!!!

pixiz 03 03 2021 15 15 02   IMG 20210302 152848992  2 клас   

 viber изображение 2021 03 02 16 51 09    viber изображение 2021 03 02 16 49 34

 

 

Честита баба Марта

1   pixiz 05 03 2021 08 16 44   pixiz 05 03 2021 07 49 46   pixiz 05 03 2021 07 47 26

 

 

      В памет на Апостола

      На 19 февруари 2021 г. отбелязваме 148-та години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Името му е синоним на свободата, както и на дълбоката вяра в идеала за чиста и свята република.
     Силният характер, будният ум, несломимият дух и изключителната му смелост са го направили безсмъртен. Животът и делото на Апостола многократно са описвани и изследвани от български и чужди автори и въпреки всичко неговият образ не е изграден напълно. Загадка си остава онзи порив на Апостола, който го кара да остави близките си, да зареже смирения живот на човека - роб и да се издигне до символ на свободата.
   В ОУ „Гео Милев“ гр. Садово в памет на Апостола учениците са изготвили две презентации и работни листове за живота и делото на Васил Левски. Иванина Иванова и Цветелина Василева от V б клас  ще изпълнят стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“.

klip    Stihotvorenia levski    Vasil levski prezentacia    viber 2021 02 19 12 29 33

 

 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ, 

Уведомяваме ви, че във връзка със Заповед РД- 01-98 / 14.02.2021 г. на Министъра на здравеопазването,

учениците от VI  и VII клас възстановяват учебният процес в присъствена форма на обучение. 

Учениците от I до IV клас продължават в присъствена форма на обучение.

Учениците от V клас остават в обучение от разстояние в електронна среда. 

 

 

 

 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ,

Уведомяваме ви, във връзка със Заповед РД-01-52 / 26.01.2021 на Министъра на здравеопазването,

че се удължава срока на въведените противоепидемични мерки, считаното от 01.02.2021 г. до 30.04.2021 г.

Учениците следва да бъдат в присъствена форма на обучение при спазване на следния график:

от 04.02.2021 г. до 17.02.2021 г.  - за учениците от VII клас

от 18.02.2021 г. до 02.03.2021 г. – за учениците от V клас

от 04.03.2021 г. до 17.03.2021 г. – за учениците от VI клас

Учениците от I до IV клас продължават в присъствена форма на обучение.

 

 

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ

     Тази година се навършват 126 години от рождението на известния български поет и публицист Гео Милев, основен представител на експресионизма в българската литература. Всяка година отбелязваме патронния си празник с различни изяви и събития. Обстоятелствата сега са различни, но независимо от условията на пандемия, ние ще почетем живота и делото на нашия патрон, защото времето, в което живеем, ни показва още по-ясно кои са истинските ценности в нашия живот. Това е пътят да опазим традициите си, да обичаме народа и родината си и да сме горди, че сме българи.

     В условията на дистанционно обучение, празникът ще се проведе в онлайн среда с учениците от V - VII клас , а с учениците от I – IV клас в училище, като се спазват необходимите мерки за безопасност.

     По повод патронния празник на училището учениците доказаха колко много неща знаят за живота и делото на Гео Милев.

     Въпреки краткия си живот – едва 30 годишен, Гео Милев оставя трайна следа в историческата и литературна памет на българина. Активната му публицистична дейност съдейства за развитието на модернизма, на българския периодичен печат и като цяло за обогатяването и одухотворяването на съвременния българин.

Всички ние трябва да се гордеем, че нашето училище носи неговото име!

           Честит празник!

snimka eto ide    snimka moeto ch     snimka za deca   

 

 

126 години от рождението на Гео Милев – Патрон на нашето училище

     Програма за Патронния празник на училището – 15.01.2020 г.

 

I. Откриване на празника – от класните ръководители в 9.30 часа

II. Отбелязване на Патронния празник от учениците в начален етап:

 • Организиране на публични четения – „Най-обичам …“, „Любими приказни герои гостуват на най-малките“. - Учениците от III клас /дистанционно или на запис пред I клас и ПГ/; В библиотеката на училището/ в залата до стола; Ръководители - Нина Милинова и Марияна Пашова.
 • Състезание по правопис „Кривописаници – правописаници“; Учениците от II клас; Класната стая на II клас; Ръководители - Сийка Диева и Галина Петкова.
 • „Урок по родолюбие“; Учениците от IV клас; В музея на училището; Ръководител - Недялка Петрова.
 • Презентация за живота и делото на Гео Милев; Учениците от I клас; класната стая на I клас; ръководител - Светослав Вангелов.
 • Рецитиране на стихотворения за деца от Гео Милев; Учениците от II клас; В музея на училището; Ръководител - Сийка Диева.
 • Изложба на ученически рисунки, посветени на патронния празник на училището; Ученици от училището; Фоайето на училището; Ръководител - Галина Петкова.

III. Отбелязване на патронния празник от учениците в прогимназиален етап: Учениците от V, VI и VII клас и техните учители ще отбележат виртуално Патронния празник.

 • Рецитал – стихове от Гео Милев – ученици от Vб клас;
 • Презентации на теми - „Гео Милев - стихотворения за деца“ – изработила Ивелина Начева Vб клас; „Гео Милев“ – изработил Даниел Делчев Vб клас; „Моето училище“ – изработил Александър Станчев VII клас
 • Виртуални разходки в къщата – музей на Гео Милев. Проследяване живота на писателя от раждането до неговата смърт. В края на виртуалната разходка, учениците ще решат кръстословица, свързана с живота и творчеството на Гео Милев – ученици от Vа,б; VI и VII клас;
 • Изложба на тема „ Моето училище“ – Vб и VII клас.

 

 

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ,

със заповед на Министъра на образованието и науката

за всички ученици от I - IV клас на територията на цялата страна

се възстановява присъствената форма на обучение от 04.01.2021 г. /понеделник/.

За учениците от V - VII клас учебният процес

продължава  в обучечение от разстояние в електронна среда до 31.01.2021 г. 

Допълнителна информация ще получите от класните ви ръководители.

 

 

 

 

28acb858bcc461bc.l

 

 

 

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ,

със заповед на Министъра на здравеопазването

и Министъра на образованието и науката

всички ученици от I - XII клас на територията на цялата страна,

преминават в обучечение от разстояние в електронна среда

за периода от 30.11.2020 г.  до 21.12.2020 г.

Допълнителна информация ще получите от класните ви ръководители.

 

 

 

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ,

с решение на Областния кризисен щаб всички ученици от V - XII клас от град Пловдив и областта,

преминават в обучечение от разстояние в електронна среда

за периода от 24.11.2020 г.  до 06.12.2020 г.

Допълнителна информация ще получите от класните ви ръководители.

 

 

19.11.2020 г. – МЕЖДУНАРОДЕН  ДЕН  БЕЗ  ТЮТЮНОПУШЕНЕ

Времето на пандемия и карантина е най-подходящото за отказване от пушенето!

Да спечелим заедно - един ден без цигари!

Включете се в Международния ден без тютюнопушене - 19 ноември 2020 г. като:

1. Спрете цигарите поне за един ден;

2. Използвайте спестените пари за реализиране на благотворителна инициатива по Ваш избор;

3. Включете Вашето семейство и приятели;

Победител е всеки, който участва! За милиони хора е тежко предизвикателство да се откажат от пушенето дори и за ден. А най-добре е да се откажат от цигарите  завинаги.

     Инициативата за честване на деня без тютюнопушене е възникнала през 1971 г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди от цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. На този ден хора по цял свят спестяват пари, като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето. „България без дим” традиционно отбелязва този ден от 2011 г.

       Във връзка с отбелязването на международния ден „Без тютюнев ден” учениците от ОУ „Гео Милев” гр. Садово изработиха постери и направиха видеоклип за вредата от тютюнопушенето. С учениците от седми клас се проведе дискусия и те споделиха за опасностите, които дебнат при редовно тютюнопушене.

viber изображение 2020 11 17 10 37 29   viber изображение 2020 11 17 10 36 32   ot klipa

 

 

 

Световен ден за борба с диабета - 14 ноември

         Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души.  Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а  един човек умира от това заболяване.  Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.  СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първия тип, а при възрастните се развива основно втория тип диабет.

         Основните  рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др. При болшинството от хората с диабет тип 2 обаче липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки и с висока цена както за отделната личност, така и за цялото общество. Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт. 

          Важно е да се знае, че редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%. Особено важно е извършването на профилактични прегледи при ендокринолог, а при пациентите с диагностицирано заболяване периодичните прегледи при специалист-ендокринолог са наложителни най-малко веднъж на 6 месеца и дори по-често. От важно значение е редовното измерване на нивото на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория. Освен това е необходимо изследване и на нивото на липидите. Лечението на заболяването е комплексно и включва както контрол на нивото на кръвната захар, така и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване. Както за диабет от Тип 1, така и за диабет от Тип 2 е необходимо специалист да установи хранителен режим с прецизиране на качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини. Назначава се и ежедневен двигателен режим.

            Международната Диабетна Федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност-бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Редовно ходене поне 30 минути дневно снижава риска от диабет с 35-40%. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

           Бе представена презентация от КЛАСНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ  пред ученици от V, VI I VII клас. Инициативата целеше да подчертае тревожното нарастване на броя на заболелите от захарен диабет, да подобри информираността, относно заболяването и възможностите за превенция на учениците.

 

8 НОЕМВРИ - ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ И ГОТВЕНЕ

   Започваме живота си с инстинкта за хранене, но с времето спираме да отдаваме на този ежедневен и жизненоважен процес – храненето – значението, което има. Изумително е човешкото ни умение да пренебрегваме здравето си, за което се грижим едва, когато започнем да го губим, въпреки неизменното му присъствие в пожеланията ни всеки ден. Тези простички „дадености“ – здравето и храненето стават все по-актуални теми, белким се сетим да им обърнем повече внимание.

 

„Трябва да храните душата си със здрава храна, ума си – със здрави мисли, а сърцето си – със здрави чувства” Петър Дънов.

 

   Храната присъства в живота на всеки. В днешно време трябва да се стараем храната да бъде основния ни партньор в грижата за здравето ни, тъй като тя играе ключова роля за качеството ни на живот.

   За да осигурим на организма си онези вещества, които той може да усвои най-добре, е важно да наблягаме на пресни, месни и сезонни храни. През по-топлите месеци трябва да включваме в менюто си повече яйца, авокадо, риба, сезонни зеленчуци и плодове, ориз, а през по- студените да заложим на животинските мазнини (телешко, свинско, яйца, масло, сезонни зеленчуци и плодове).

   Темата за здравословното хранене става все по-актуална. Днес ние разполагаме с все повече информация, която можем да използваме за постигането на една или друга цел в различните области от нашия живот. Живеем в свят, в който това как изглеждаш отвън е по-важно от това как изглеждаш отвътре и как се чувстваш. Дали всъщност сме наясно какво означава здравословното хранене и здравословният начин на живот? Много хора са предубедени като смятат, че да се храниш здравословно е скъпо, отнема много време и трябва да ядеш само „треви” и безвкусни семена. Не си създавайте грешно впечатление за здравословното хранене и не го приемайте като „диета”, с която ще постигнете бързи резултати за отрицателно време, които не работят дългосрочно. Здравословното хранене е много повече от това- то е начин на живот. Представлява съвкупност от балансирано хранене с разнообразна храна, която ви доставя наслада.

   Изграждането на добри хранителни навици ще ви помогне да останете последователни и да не се чувствате гладни и недоволни през повечето време.Воденето на здравословен начин на живот означава всекидневно да правите малки и ползотворни крачки към целта.       Например:

 • да отделяте 30-40 минути на ден за физическа активност;
 • да добавите плод към закуската си;
 • да намалите консумацията на сол и захар;
 • да увеличите приема на вода;
 • да избягвате безалкохолните и газирани напитки;
 • фокусирайте се върху истинската храна и ограничете приема на храни в лъскави опаковки.

   Истината е, че универсално здравословно хранене не съществува. То трябва да бъде според индивидуалните потребности, предпочитания, цели и възможности на даден човек. Няма определен режим, който всички хора да усвояват и приемат еднакво.Всеки един от нас е индивидуално уникален, който в различните стадии от развитието си има нужда от различен вид хранене. Здравословното хранене би могло да се определи като пълноценно хранене, свързано с подобряване и поддържане на добро здраве и превенция на болести. Храната е вид удоволствие и не е нужно постоянно да се лишаваме от любимата си храна в името на идеята, че така се храним здравословно. Всъщност удоволствието от храната може да върви ръка за ръка с пълноценното хранене стига да намерим баланса. За да бъдете в най-добрата си форма трябва да се движите достатъчно и да се храните правилно, защото красивото тяло е здравото тяло.

   В основата на живота ни стои здравето, затова трябва да се стараем да правим по нещо мъничко, което да ни помага да сме здрави. Да си създадем здравословни навици и да ги направим част от ежедневието си.

   Не се колебайте и вие да тръгнете по пътя на здравословното хранене и начин на живот!

   ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯТ НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ И ГОТВЕНЕ В ЕВРОПА БИХМЕ ИСКАЛИ ДА СПОДЕЛИМ С ВАС КАКВА Е НАШАТА ФИЛОСОФИЯ И РАЗБИРАНЕ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ, А ИМЕННО:

 • БАЛАНС, РАЗНООБРАЗИЕ И УДОВОЛСТВИЕ.
 • ХРАНЕТЕ СЕ БАЛАНСИРАНО, ДОСТАВЯЙТЕ НА ОРГАНИЗМА СИ ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА, ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ, И ИЗПИТВАЙТЕ НАСЛАДА, КОГАТО СЕ ХРАНИТЕ.
 • НЕ СЕ ЛИШАВАЙТЕ ОТ МАЛКИТЕ КУЛИНАРНИ УДОВОЛСТВИЯ, ПОНЯКОГА И НЕ ТОЛКОВА ЗДРАВОСЛОВНИ, ЗАЩОТО ТЕ НИ ПРАВЯТ ЩАСТЛИВИ, СЛЕДОВАТЕЛНО И ЗДРАВИ!
 • ИЗБИРАЙТЕ ПО ВЪЗМОЖНОСТ КАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ И ДОМАШНО ПРИГОТВЕНИ БЛЮДА, КОИТО ДА СПОДЕЛЯТЕ С ЛЮБИМИТЕ СИ ХОРА!
 • И ПОМНЕТЕ, НИЕ СМЕ ТОВА, КОЕТО ЯДЕМ!

Дискусия на тема здравен календар

 viber изображение 2020 11 09 17 20 14   viber изображение 2020 11 09 17 20 36   viber изображение 2020 11 09 18 49 40   viber изображение 2020 11 09 18 49 54

Ивелина     Любомира     Цветелина

 

 

Съобщение:

   Към 31.10. 2020 г. са налице данни за един болен с СOVID-19 учител от ОУ "Гео Милев" гр. Садово. По причина, че учителят е отсъствал от 28.10.2020 г. , учителите са влизали в часовете с предпазни маски, а и учениците не са на училище до 02.10.2020 г. включително, РЗИ не наложи карантина на класове от училището.

 

 

 

1 ноември – Ден на народните будители

   На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден отдаваме почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.
   Преди Освобождението на този ден се почита Св. Иван Рилски, днес считан за покровител на всички българи.
   След Освобождението на България, както интелигенцията, така и обикновения човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведат борба за държавен суверенитет.
Сред имената на най-почитаните народни будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Йосиф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Неофит Бозвели, Иларион Макариополски, Неофит Рилски, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Георги Бенковски, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Найден Геров, Петко Р. Славейков, д-р Петър Берон и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.
   Славата на пръв будител на нацията заслужено носи Паисий Хилендарски. Народът ни го знае и почита като Отец Паисий. В далечните времена преди повече от два века и половина, през 1762 г., Паисий Хилендарски написва своята „История Славянобългарска”. Негов пръв следовник е епископ Софроний Врачански. В трудни за българите времена, той пише книги за просвета и работи за политическо освобождение.
   За първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив, а от 1922 г. с определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители е общонационален празник. Този ден в памет на заслужилите българи се отбелязва до 1945 година, когато Денят на будителите е отменен. През 1992 г. традицията на празника се възобновява.
   Поклон пред делото на книжовниците и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията.

 1   2   3   4   5

 

Спортен празник

На 29.10.2020 г. (четвъртък) от 9:00 часа съгласно Годишния план за дейността на училището

ще се проведе спортния празник на ОУ "Гео Милев" - гр. Садово.

Денят е неучебен, но присъствен.

 

"Световен ден на чистите ръце"

На 15 октомври всяка година се отбелязва Световният ден на чистите на ръцете. Тазикампания цели да мобилизира и мотивира хората в световен мащаб да подобрят своитехигиенни навици. Повишаването на осведомеността и здравната култура нанаселението води от своя страна до намаляване на заболеваемостта от редицаинфекциозни заболявания и е ключов подход в превенцията и профилактиката наболестите. Поддържането на висока лична хигиена е един от най-ефективните и всъщото време лесно достъпни методи за предпазване от развитие на инфекции.В ежедневието си сме изложени на контакт с различни хора, докосваме множествоповърхности и предмети, по които често се намират изобилие от микроорганизми.Дръжките на вратите, телефоните, клавиатурата на компютъра, кухненските плотове саедни от най-замърсените повърхности. По ръцете на хората се задържат различнимикроби, като при неспазване на достатъчна лична хигиена може да се развиеавтоинвазия (т.е. човек да се зарази сам) или заразяване от друг източник. Особеноопасно е докосването на очите и устата с мръсни ръце, тъй като това осигурява бързопроникване на различните патогенни в организма. Можем да си спестим многонеприятности и да си осигурим добър имунитет чрез спазване на едно просто правило, а именно редовно измиване на ръцете.

За втора поредна година отбелязваме Световният ден за измиване на ръцете в нашето чилище. Учениците от ПГ изгледаха презентацията – „Песен – Хей ръчички, хей ги две“. Учениците от I - IV клас си припомниха как правилно да си измиват ръцете. Учениците от V - VII клас изготвиха брошура за стъпките при миенето на ръце, която беше разлепена в класните стаи.

Можете да изгледате част от инициативите ни в училищният ютъб канал на следният линк: Световен ден на чистите ръце

15.10

 

 

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ

   На 4 октомври отбелязваме Световния ден за защита на животните.
   Началото му е поставено през далечната 1931 г. от участниците в международен конгрес на еколозите, проведен във Флоренция. 
   Датата е избрана и заради католическия празник, посветен на св. Франциск, покровител на животните и природата. Въпреки това в отбелязването на този ден се включват и много хора, изповядващи различна религия и с всевъзможни политически убеждения. Онова, което ги обединява, е уважението и любовта им към животните; желанието им да изразят благодарност към онова, на което ни учат те - благодарност, вярност, саможертва, преданост, кураж и великодушиe. Все качества, с които по-малките ни събратя на тази планета обогатяват живота ни, правят ни по-добри и състрадателни.
   По последни данни повече от 1/3 от видовете бозайници на Земята са под реалната заплаха от изчезване и виновни за това са хората. Така, за съжаление, човечеството продължава да губи и най-хубавото в себе си – връзката с природата.
    Целта на този международен празник е да привлече вниманието на световната общественост към необходимостта от опазване на естествената средата, която обитават животните, както и към повишаване на активността в тяхна защита.
Хуманното отношение към животните е демократична ценност, възпитаваща преди всичко човека в разум, отговорно и толерантно отношение към всичко, съществуващо около него. Хармоничното съжителство между хората и природата е причина и за душевното ни равновесие.
   Не забравяйте! Ние всички зависим едни от други!

ЗА РОДИТЕЛИТЕ:


   Учете децата си да се отнасят към животните с уважение!  Вие трябва да им напомняте, че всяко животно заслужава внимателно отношение. Научете децата си да уважават всяко живо същество и когато пораснат, светът ще има шанс да стане по-добър и хуманен. Когато децата се опитат да разбират живите същества, поемат определена степен на отговорност и развиват увереност в себе си.

   Нека всеки намери своя начин за отбелязване Деня за защита на животните! 


КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ВСЕКИ ОТ НАС?- Не наранявайте животните! Ако видите такова в беда, помогнете му или потърсете помощ.
- Не унищожавайте гнездата на птиците! Не вземайте яйцата им и техните малки!
- Не изоставяйте животно на улицата!
- Поговорете с децата си на тема "защита на животните" и чуйте техните разсъждения!
- Посетете Общинския приют и осиновете куче или котка!

 

 

viber изображение 2020 10 08 07 43 38   viber изображение 2020 10 08 07 43 40   viber изображение 2020 10 08 07 43 42  viber изображение 2020 10 08 07 43 43

viber изображение 2020 10 08 07 43 44   viber изображение 2020 10 08 07 45 23   viber изображение 2020 10 08 07 45 24   viber изображение 2020 10 08 07 45 25

 

 

Ден на независимостта на България

На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата ни история. На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турската война от 1877 - 1878 г., която приключва с подписвания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

Независима България

 

 

Дни на безопасност на пътя


    За пета поредна година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира кампания по проект, целящ да намали до 0 поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия.
    През 2020 г. кампанията се провежда в периода 16.09. – 22.09.2020 г. като „Дни на безопасността на пътя” с главен координатор на проекта на територията на Република България – Главна дирекция „Национална полиция”. По традиция през този период се провежда и Европейската седмица на мобилността. Тази година мотото на кампанията е „Остани жив! Пази живота!”, а 16.09.2020 г. е обявен за Ден без загинали на пътя.
   ОУ „Гео Милев” гр.Садово подкрепя инициативата и се включи като партньор в кампанията с няколко инициативи. С изложба на рисунки под наслов „Остани жив! Пази живота!“ започнаха Дните на безопасност на пътя в нашето училище. С много ентусиазъм и при спазване на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 децата се включиха в разпространяването и на „Нулата” като изобразиха с ръце символа на нула загинали при катастрофи на пътя.

 

DSC00640    DSC00643   DSC00647   DSC00651

DSC00655    viber 2020 09 18 10 07 08    viber 2020 09 29 10 45 59

 

 

Уважаеми ученици и родители,

на 15.09.2020 г. (вторник) в класните стаи официално ще се открие учебната 2020/2021 година.

 

 

Уважаеми родители,

поради спазването на строги противоепидемични мерки,

родителските срещи, свързани с началото на учебната година, ще се проведат

на 11.09.2020 г. от 17:00 часа за учениците от II, IV, Vб и VII клас 

и на 14.09.2020 г. от 17:00 часа за учениците от I, III, Va и VI клас

в платформата Google Meet.   

Класните ръководители ще се свържат с вас за допълнителна информация.

 

 

На вниманието на родителите, чиито деца ще посещават

училище през настоящата 2020 / 2021 година

 

 

nova-uch.god

Този уебсайт използва бисквитки, за да гарантира, че получавате най-добрите услуги на нашия магазин.